Tenerife

Adăugat de Peter
1186 vizualizări
5 (1 vot)
Nota:
Votează:
Trebuie să fii logat pentru a vota

Ne-am ales aceasta insula desi nu prea stiam nimic despre ea. Avand in vedere programul incarcat (nunta noastra) dinaintea plecarii, nici n-am avut timp sa ne documentam, sau sa planificam excursia. Initial vroiam un loc unde sa stam 7 zile pe plaja, nimic altceva, dar avand in vedere firea noastra activa oricum nu puteam sta intr-un singur loc mai mult de o zi. Cei 6 ore de zbor iti par o vesnicie chiar daca e un zbor direct spre Aeroportul de Sud din Tenerife si mai ales daca stai imediat dupa iesirea de urgenta unde n-ai posibilitatea de a-ti rabata scaunul. Pe aeroportul de nord circula doar cursele interne spaniole, pe acest aeroport s-a petrecut intre altele cel mai grav accident aviatic din lume in 1977. Cei 6 ore ne-a fost suficient sa ne documentam din cartile primite de la prieteni si sa ne facem planuri referitoare la ce o sa vizitam in cei 6 zile. Daca ajungeti in Tenerife nu va lasati dezamagiti de primele imagini ce vedeti din autobuz in drum spre locul de cazare. Toata insula era formata de un vulcan milioane ani in urma, partea de sud est a insulei pare un desert la prima impresie, nici urma de turisti doar autostrada cateva localitati mici, tevi de apa, roci, cactusi si nisip. Apropiind de capitala Santa Cruz de Tenerife relieful se schimba in cateva minute. Bananiere cat vezi cu ochii, palmiere langa autostrada , munti verzi si plaje stancoase la Oceanul Atlantic.
Ceea ce am vizitat noi in acei 6 zile si am stat si la plaja cum am planificat sunt:
Loro Parc – in Tenerife e obligatoriu de vizitat, un astfel de parc nu se intalneste altundeva. Exista si un trenulet care duce turistii gratis la parc din centrul orasului Puerto Cruz. Loro Parque e unul dintre cele mai mari atractii din Insulele Canaree,gazduieste cel mai mare parc de papagali din lume, are cel mai mare bazin de delfini din Europa, cea mai mare expozitie de pinguini indoor din lume, bazin si show cu balene orca ( sunt 2 astfel de locuri in toata Europa).
Vulcanul Teide – cel mai inalt varf din Spania, se ajunge cu autobuze locale, biletul din Puerto Cruz costa 12 Euro, iar drumul dura mai mult de o ora jumatate. La telecabina am intampinat o coada de 2 ore, stat la soare. Telecabina duce la 3500 de metri unde oxigenul este deja rarefiat ceea ce duce si la un usor sentiment de ameteala daca ne deplasam cu pasi mai repezi. Nu este indicat celor cu afectiuni cardiace. Daca dorim sa urcam pe varf, la cota 3700m este necesar o rezervare, un permis prin Internet. Noi credeam ca acest permis gratuit se poate obtine si la fata locului dar n-a fost asa si n-am reusit sa urcam. In vreme senina de la puncturile belvedere se poate vedea toata insula Tenerife. Pretul unui bilet de urcare este de 25 de Euro. Deasemenea se poate urca si pe jos. Ultimul autobuz care aduce inapoi pe turisti in orase e la 4 fix. Este recomandat geaca de vant si pantofi de tura datorita stancilor si pietrelor ascutite. Din aceasta locatie se poate admira canionul de la poalele vulcanului, cu un desert stancos. Multe productii de filme western au fost turnate aici.
Los Gigantes – un lant de stanci fenomenali, un orasel turistic la poalele stancilor, o plaja de aproximativ 200 de metri cu putina lume. Trebuie neaparat mers la o croaziera cu barca de a vedea delfinii in habitatul lor natural. Aici am ajuns iarasi cu cursa locala (incredibil cat de bine functioneaza reteaua de transport in comun chiar si pe o insula atat de mica) pe un drum fenomenal cu serpentine abrupte si paduri de brazi. La terasa Delfinul Prietenos ‘’The Friendly Dolphin’’ din port administratorul localului ne-a dat cateva idei unde sa mergem in ziua urmatoare, locuri neamintite in ghiduri.
Punta de Teno – am inchiriat o masina din Puerto Cruz si am pornit spre Punta de Teno recomandat de administratorul localului mai sus amintit. Punta de Teno este de fapt o rezervatie naturala din partea de nord vest a insulei unde se ajunge doar cu masina. La Garachico am oprit langa autostrada sa admiram o priveliste unica asupra insulei. Drumul duce pe niste serpentine abrupte, unde curbele se iau doar in a 1-a. Un indicator ne si sfatuieste sa ne intoarcem deoarece pe o portiune de 2 km sunt caderi de pietre masive, ceea ce am ilustrat si cu poze. Totusi vazand ca circula masini pe acest drum ne continuam si noi excursia. Nivelul adrenalinei va creste 100% la fiecare conducator auto garantat. Ajungand in Punta de Teno ne astepta un peisaj fenomenal cu stanci, un far rosu alb si un ocean albastru inchis ceea ce intr-o vreme senina cu soare va transforma fotografiile in opere de arta. Cu putin noroc puteti vedea si testoase grabind spre ocean.
Satul adormit Masca – se aseaza in partea de vest a insulei in munti. Privelistea din sat pur si simplu ne-a taiat respiratia pentru cateva secunde. Printr-o vale stancoasa abrupta se deschide o priveliste minunata spre ocean. Pentru cei curajosi exista si posibilitatea traversarii vaii, astfel ajungandu-se la poalele stancilor din Los Gigantes, unde turistii sunt asteptati de cate o barca pentru afi dusi inapoi in oras. In satul Masca exista doar 2 restaurante foarte mici unde se poate manca sau bea o cafea cu 1 euro  .
Plaja Las Teresitas – arata mai bine in fotografii. Este o plaja artificiala realizata din nisip alb din Sahara. Fata de ceea ce am intampinat pana acum este o plaja mai aglomerata.
Santa Cruz de Tenerife – capitala insulei, ajungand aici dupa ora 6 ne-a cam pierit cheful de a vizita orasul, oricum e mai mult un oras modern cu zgarie nori si un port urias.
Playa de Jardin – o plaja minunata in Puerto Cruz cu nisip negru.
Gradina botanica Puerto Cruz si orasul Puerto Cruz cu strandul Lago Martianez – merita vizitat, mai ales daca mai prindeti si un eveniment festiv, atmosfera e unica http://www.youtube.com/watch?v=Zn7Q5M5VQwI .
Cateva observatii generale privind insula: Pe aceasta insula gasiti toate tipurile de relief si vreme, de la desert, la paduri de brazi, plaje stancoase si nisipoase, munti, canicula si vreme rece. Se numeste si insula primaverii eterne, deoarece rar coboara temperatura sub 20 de grade si urca peste 27.
Avand in vedere faptul ca insula s-a format dintr-un vulcan, plajele nisipoase sunt putine, in general sunt formate din nisip negru, ceea ce intr-o zi insorita te face sa nu uiti acasa papucii de plaja, in rest sunt doar stanci negri si maro. Exista si plaje artificiale cu nisip alb, cele mai mari plaje sunt Las Americas si Los Cristianos in partea de sud a insulei, dar sunt si cele mai aglomerate.
In partea de nord vest a insulei unde am fost – Puerto Cruz si imprejurimi, soarele apare pa la ora 12-13, pana atunci cerul e noros, o vreme perfecta pentru excursii. Timp de vreo 5 ani nu a mai plouat abundent in Tenerife, ceea ce se si vede pe flora.
Infrastructura de transport comun (autobuze) e dezvoltata, se poate ajunge in orice parte a insulei si se poate vizita orice atractie. Inchirierea unei masini ne-a costat 35 de euro ( Renault Clio), si cu 30 de Euro pe benzina ne-a ramas destul de mult de pomana in rezervor . Autostrada inconjoara insula se poate ajunge oriunde in aproximativ 3 ore. Se poate deplasa cu usurinta si fara GPS, si nu exista taxa pentru autostrada.

0 comentarii
Trebuie să fii logat ca să poţi comenta.

Albume recomandate
Fotografii de...
Imagini: 8
Santa Cruz de...
Imagini: 3
spania
Imagini: 1
Ciudad de las...
Imagini: 10