Piazza Navona

Cu palatele sale baroce şi fântânile extravagante, cafenelele, mulţimile de oameni, Piaţa Navona are dimensiunile unui stadion şi este cea mai reprezentativă piaţă publică din Roma.

Aşezată pe ruinele unei arene construite de Domitian în anul 86 Î.Hr. a fost pavată în secolul 15 şi timp de aproape 300 de ani a găzduit principala piaţă a oraşului.

Dintre cele 3 fântâni din piaţă, fântâna lui Bernini numită „Fontana dei Quattro Fiumi” ( Fântâna celor Patru Râuri) domină peisajul. Aici găsim personificări ale Nilului, Gange-ului, Dunării şi a râului- Rio de la Plata care au rol decorativ alături de palmieri, lei, cai şi sunt desăvârşite de imaginea unui obelisc. Legenda spune că reprezentarea Nilului îşi acoperă ochii de „Chiesa di Sant Agnese in Agone”, desenat de rivalul lui Bernini, Borromini. Adevărul este că Bernini şi-a terminat fântâna cu 2 ani înainte ca adversarul său contemporan să înceapă să lucreze la faţadă şi gestul indică faptul că sursa Nilului era necunoscută la acea dată.

În partea de Nord a pieţei este Fântâna lui Neptun ( Fontana del Nettuno), în timp ce Fontana del Moro, de la sud a fost proiectată în 1576. Bernini a adăugat imaginea lui Moor ţinând un delfin, deabia pe la mijlocul secolului al 17-lea şi Tritonii din imprejurimi sunt copii de secol 19.

Cea mai mare clădire din Piazza Navona este Palatul Pamfil ( Palazzo Pamphili), datând din secolul al 17-lea, construit de Papa Inocentiu al 10-lea, actuala rezidenţă a ambasadei Braziliei.

Mai multe despre Piazza Navona
Cum ajungi acolo: Corso del Rinascimento