Orasul Regilor" sau Perla Carpatilor

Adăugat de valdi
2415 vizualizări
0
Nota:
Votează:
Trebuie să fii logat pentru a vota

Sinaia este situata pe valea superioara a Prahovei, in plina zona carpatica - Ma Bucegi, la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa. Orasul dispus sub forma unui larg amfiteatru se intinde in partea de nord de la locul numit Gura Padurii, unde este plasat hanul "Vadul Cerbului", iar spre sud, pana dincolo de valea Izvorul Dorului, unde s-a ridicat in ultimii ani, noul cartier "Platoul Izvor". Din vechea gara am urcat pana la parcul Ghica din centru cu fântâna arteziana si banca donata de însusi M. S. Regele Carol I si am continuat urmatoarul traseu:
Manastirea Sinaia, construita la poalele muntelui Furnica, in valea raului Prahova, pe la 1695, de spatarul Mihai Cantacuzino a primit numele dupa toponimicul Sinai, unde se afla deasemenea o manastire pe muntele respectiv, a carui copie s-a vrut. Mai tarziu numele a fost imprumutat si cochetei asezari dezvoltate in apropriere. Initial, manastirea cuprindea biserica veche, construita intre 1695-1796 in stil brancovenesc si chiliile din jur, cu aspect de cetatuie. Biserica mare a manastirii Sinaia a fost construita intr-o prima forma, mai modesta decat cea de astazi, in perioada anilor 1842 - 1846. Pe latura sudica a incintei, a fost adaugata clopotnita (1892), unde avea sa fie instalat clopotul de 1.700 kg., adus de la Turnul Coltea, din Bucuresti. In 1895, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la sfintirea bisericii mici, s-a deschis pentru public muzeul, reprezentand prima expozitie cu manuscrise si obiecte de cult din tara noastra. Aici se afla mormantul lui Tache Ionescu.
Castelul Peles, resedinta de vara a regelui Carol I si a sotiei sale, regina Elisabeta a fost construit intre 1875-1883, continuat pana in 1914 (anul mortii regelui Carol I), in stilul renasterii germane (parcul in stilul renasterii italiene), are 160 camere decorate in stiluri diferite si valoroase colectii de arta - picturi, obiecte din sticla, portelan, faianta, lemn, arme, vitralii si mobilier. Totodata, el este, prin valoarea sa istorica si artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea. Semnificativ este faptul ca tot acest decor "retro" se suprapune unor dotari tehnice de avangarda pentru epoca in care a fost construit, castelul dispunand de o mica centrala electrica proprie actionata de paraul caruia ii poarta numele, sistem de incalzire centrala, ascensoare electrice, sistem de ventilatie si o retea de tuburi de absorbtie pentru sistemul de aspirare a prafului.
Resedinta invecinata, castelul Pelisor a fost proiectata pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria si are un aspect intre vila si castel. Camera de aur constituie o exceptie prin rafinamentul pretios, acoperita cu o mare bolta manastireasca poleita in aur, in a carei cheie se plaseaza un luminator; razele sale patrund prin decupajele unei cruci celtice. Era locul predilect de meditatie al Reginei Maria, unde, de altfel, a si murit in iulie 1938.
A treia resedinta regala si, totodata, cea mai noua, cea de la castelul Foisor, nu este integrata circuitului muzeal.
Din punct de vedere stilistic, cele trei edificii difera mult, reflectand mutatiile de mentalitate si gust pe care le-a parcurs epoca.
Alte obiectivele turistice de vizitat: Muzeu de arta medievala, Muzeul "Rezervatia Bucegi" din Parcul Central, casa memoriala a maestrului George Enescu - vila Luminis de la Cumpatu, Monumentul Eroilor din primul razboi. Mari edificii pentru turism construite in sec. XX sunt Cazinoul si mai multe hoteluri. De vazut: Stânca Franz Joseph, Stânca Sfânta Ana, Piscul Cainelui

0 comentarii
Trebuie să fii logat ca să poţi comenta.

Albume recomandate
Parc Aventura
Imagini: 5
malul Marii i...
Imagini: 1
Paradisul Acv...
Imagini: 34
Cazare munte ...
Imagini: 5