Câmpina mai mult decât un municipiu !!!

Adăugat de RobertCodescu
1785 vizualizări
5 (1 vot)
Nota:
Votează:
Trebuie să fii logat pentru a vota

„Păi de ce ar trebui să să mergem la Câmpina, ce să vizităm şi ce să facem acolo o zi întreagă?” mă întrebau toţi prietenii mei când le-am propus o excursie aici. Şi fiindcă excursia a ieşit FOARTE bine, iar pe lângă lucrurile pe care deja le ştiam, m-am mai documentat online, mi-am zis că nu ar face rău nimănui să vin să vă povestesc şi dumneavoastră câte ceva despre acest inedit oraş din capătul de sud al Văii Prahovei.
Câmpina este situată la 31 Km. de Ploieşti, 61 Km. de Bucureşti, 81 Km. de Braşov, 52 de Km. de Târgovişte şi cam acestea ar fi principalele puncte de reper pentru a calcula distanţa de la dumneavoastră de acasă.
8 ianuarie 1503, este data când Câmpina este atestată pentru prima oară documentar, atunci când moşneanul Mansul, cel care ducea 425 de livre de ceară, spre vânzare la Braşov este consemnat în registrul vigesimal (de taxă vamală) chiar aici la poarta cetăţii. După schimbarea vămii la Breaza, apoi la Predeal, Câmpina cunoaşte o stagnare în dezvoltarea sa, asta până în anul 1864, atunci când printr-un decret domnesc semnat de Cuza Vodă, Câmpina este ridicată la rang de oraş. În acelaşi an (1864) atraşi de petrolul descoperit aici, primii cetăţeni străini se stabilesc în Câmpina. 15 ani mai târziu, în anul 1879, intră în serviciu calea ferată Ploieşti-Predeal cu gară la Câmpina, ceea ce va conferi localităţii un alt impuls în dezvoltare. În anul 1994 Câmpina primeşte, prin decret guvernamental titlul de municipiu.
Fiindcă am vorbit destul despre trecut, propun să revenim la prezent: Ce se poate face în ziua de azi aici în Câmpina şi de ce ne-a plăcut nouă excursia făcută acolo !? În primul rând, datorită poziţionării sale la capătul sudic al Văii Prahovei, Câmpina a devenit ea însăşi o atracţie turistică, FOARTE multe hoteluri, pensiuni, vile şi restaurante asigurând şi satisfăcând confortul celor mai pretenţioşi turişti. De asemenea o să-mi permit o scurtă listă a ceea ce se poate vizita aici în Câmpina:
• Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu; găzduit chiar de casa în care a trăit şi creat (între 1904 – 1907) marele pictor român, unde veţi găsi o mare parte din creaţiile maestrului şi câteva din obiectele care au aparţinut marelui pictor român;
• Castelul Julia Haşdeu, o impresionantă construcţie datată 1894- 1896, pe care B.P. Haşdeu a ridicat-o considerându-se inspirat de sufletul fiicei sale defuncte. Şi unde marele savant intra (prin spiritism) în contact cu spiritual fiicei sale şi credeţi-mă castelul vă va crea o senzaţie de prezenţă permanentă a cuiva !!!
• Casa de Cultură Geo Bogza cea care a fost înfiinţată de Sfatul popular al oraşului Câmpina în anul 1964 şi care deţine cea mai mare sală de spectacole din judeţul Prahova (770 de locuri).
• Capela "Hernea", construită în stil baroc în memoria celui ce a fost pionierului petrolului câmpinean, Dumitru Hernea.
• Fântâna cu cireşi, o superbă zonă de agreement aflată pe Dealul Muscel de unde puteţi avea o panoramă asupra Câmpinii şi a Văii Prahovei, cu o privelişte ce vă va face să vreţi să reveniţi aici.
• Monumentul lui Aurel Vlaicu, ridicat chiar pe locul unde la 13 septembrie 1913, s-a prăbuşit cu avionul de construcţie proprie, marele aviator roman Aurel Vlaicu.
• Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova cu o vechime de 102 ani (construcţia s-a terminat în anul 1906, proiectul a fost susţinut de inginerul Anton Raky) construită în stil baroc.
• Casa cu grifoni, clădire inaugurată în anul 1902, situată pe bulevard, proprietatea petrolistului Gh. Ștefănescu, fiind şi prima casă iluminată electric din oraş, având o instalatie proprie. Actualmente fiind aici sediul Primăriei Câmpina.
• Biserica "de la Han", numită şi "Biserica de la Brazi", construită în anul 1833 de Sfântul Calinic de la Cernica, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Mai vreau să vă menţionez că dacă doriţi să ajungeţi în Câmpina pe varianta feroviară, gara municipiului se află situată în localitatea Poiana Câmpina o suburbie a Câmpinei. De aici aveţi varianta microbuzelor sau autobuzelor pentru a ajunge în oraş, însă puteţi ajunge foarte uşor şi pe jos traversând râul Prahova.
Dacă am vorbit de trecut şi prezent în Câmpina aş dori să închei acest articol cu viitorul oraşului Câmpina, sau mai bine zis cum văd eu viitorul !!!
Chiar dacă progresul oraşului a fost înregistrat pe baza resurselor petroliere, aflate în continuă scădere, sunt o mulţime de alţi noi factori care ne fac să ne gândim la un viitor luminos al Câmpinei.Ca peste tot, pe unde este tranziţie, criză şi alte greutăţi economice şi-n Câmpina lucrurile se mişcă mai greoi, însă dezvoltarea turistică, intensă, a Văii Prahovei nu poate fi decât benefică unui oraş aflat chiar la începutul turistic al acestei zone. Nici construcţia viitoarei autostrăzi A3 care va trece (se pare) pe la Câmpina nu este un element de neglijat în viitorul progresist al Câmpinei, iar cele peste 10 (momentan) sucursale bancare aflate aici în municipiu nu pot decât să ne asigure de un viitor ascendent al municipiului Câmpina ! Şi fiindcă este posibil ca mie să-mi fi scăpat ceva ce v-ar fi interesat despre Câmpina îmi permit să vă ofer şi dumneavoastră varianta http://www.primariacampina.ro/ adică chiar pe site-ul oficial al Primăriei Câmpina. Aşa că nu ne rămâne decât să ne vedem, cu toţii aici în … Câmpina !!!

0 comentarii
Trebuie să fii logat ca să poţi comenta.

Albume recomandate
Sovata
Imagini: 5
CasaMargo
Imagini: 8
Hotel Central...
Imagini: 10
Salina Turda
Imagini: 27