Palatul Mogoşoaia – un farmec al locului si o istorie impresionantă

Palatul Mogoşoaia, unul dintre simbolurile arhitecturii româneşti, este situat într-un cadru pitoresc, în comuna Mogoşoaia, la 15 km de Bucureşti. Istoria locului îl aduce în prim-plan pe Constantin Brâncoveanu care, fermecat de frumuseţea locului, cumpără aici o moşie pe care construieşte o biserică. Numele palatului vine de la numele văduvei boierului Mogoş, de la care Constantin Brâncoveanu cumpără pământul pe care a fost construită impresionanta clădire.
Palatul face parte din complexul cultural, monumental şi turistic Mogoşoaia, alături de Cuhnia(spaţiu expoziţional, reprezentând fosta bucătărie domnească), centrul de conferinţe, un restaurant, camere de cazare, gheţăria (fostul depozit de gheaţă al palatului), parcul englezesc, Biserica Sfântul Gheorghe(ridicată de Constantin Brâncoveanu, în 1688), capela Gheorghe Bibescu sau sele Nicolae Bibescu.

De-a lungul timpului, Palatul Mogoşoaia este bombardat şi devastat în mai multe rânduri, dar mereu s-au executat lucrări de reamenajare, fiind transformat într-un preţios muzeu de artă brâncovenească. Se pot admira aici expoziţii de pictură, sculpturi de lemn şi piatră, obiecte de argint, broderii sau manuscrise vechi. Sălile grandioase ale palatului reprezintă adevărate puncte de atracţie: sala de onoare, sala turco-persană, sala hărţilor, sala scoarţelor, sala fanariotă, sala franceză, sala italiană, sala sfatului domnesc ori sala cancelariei domneşti.

Aceasta este o destinaţie ideală pentru petrecerea unei zile de weekend, în ideea în care doreşti să evadezi din aglomeraţia urbană, să descoperi lucruri noi şi interesante despre istoria poporului, sau să te relaxezi şi să admiri peisaje încântătoare.