Parfum de Paris...

Adăugat de DIANAECU74
1099 vizualizări
5 (1 vot)
Nota:
Votează:
Trebuie să fii logat pentru a vota

“Cand respiri Parisul, sufletul iti ramane tanar”
Victor Hogo

Din nou iarna. Din nou Craciun. Un alt oras. Dar ce se simte in aer? Miros de parfum, adica esenta …pura de parfum: PARFUM DE PARIS. Ah, ce frumos miroase!
Parisul…orasul paradoxurilor si al contradictiilor. Dar miroase a parfum! Francezi, japonezi, albi, negrii si cine stie cate natii, se intalnesc impreuna la Paris, de Craciun, cand poate, din graba, sau pur si simplu de placere, uita sa poarte ghete in loc de sandale, sau cizme in loc de papuci. Dar mirosul de esenta pura iti incarca nasul obosit de gazele si praful oraselor imbacsite.
Parisul trepideaza pur-si-simplu! Viata pulseaza! Nu te poti plictisi, iar daca, intamplator, treci printr-o astfel de stare, atunci o iei la pas si te opresti in fata unei vitrine scaldata in lumina. O mai vezi si pe a doua si a treia si mai vrei sa vezi, pentru ca niciuna nu seamana cu alta! Te incanta combinatia reusita a culorilor, decoratiile fine si talentul parizian care poate crea astfel de minunatii. Si tot miroase a parfum! Cineva a spus odata ca: ” Pentru a fi parizian, trebuie nu sa te nasti, ci sa renasti la Paris.” (Sacha Guitry). Renasti la Paris cand urci in Turnul Eiffel, pas cu pas, pentru ca asa il simti, asa il vezi crescand sub pasii tai, iar imaginea Parisului de la inaltime este magica. Fascinatia pe care o degaja Parisul o simti apoi plimbandu-te cu “ bateaux-mouches” pe Sena, cand ti se desfasoara sub ochi toata splendoarea istorica a orasului si, de parca nu ar fi suficient, cand te intorci de unde ai plecat, ramai fara glas, in fata aceluiasi gigant metalic, renascand atunci cand il vezi cum se aprinde treptat si nu ai puterea sa te misti pana nu il vezi sclipind cu beculetele-i intermitente si vrei sa-l privesti la infinit, caci parca-i poleit cu aur si presarat cu argint!
Dimineata te scoli innebunit sa o iei la pas prin Parisul cel parfumat. Bei, in graba, o cafea si mananci un croissant si te pierzi apoi in furnicarul de turisti, cu camera video atarnata de gat si cu aparatul foto in mana, gata sa surprinzi orice-ti iese in cale: catedrale gotice, muzee, poduri, palate, statui, coloane, piete ambulante pline cu bunatati, cafenele, restaurante, gata sa satisfaca cele mai pretentioase gusturi si gramezi de magazine, ce apar la fiecare pas. Si asa colinzi pana seara, cand nu vrei sa pierzi nimic din spectacolul de lumini ce cuprinde orasul. Ajungi la Galeriile Lafayette, unde ramai hipnotizat de frumusetea lor interioara si exterioara: explozia de culoare si lumina este atat de intensa incat crezi ca visezi, dar totul e real! Si renasti! A cata oara ?

2 comentarii
Trebuie să fii logat ca să poţi comenta.
Travelmate 11.01.2012 09:25
Un post foarte frumos scris ca si "Barcelona my love"

DIANAECU74 11.01.2012 10:56
Multumesc, colega!


Albume recomandate
Plimbare prin...
Imagini: 32
Orasul inepui...
Imagini: 14
CATEDRALA SAI...
Imagini: 5
Catedrala Not...
Imagini: 5