Croaţia, un rai pe pământ

Adăugat de doctoru25
6364 vizualizări
4.67 (6 voturi)
Nota:
Votează:
Trebuie să fii logat pentru a vota

De câtva timp mulţi cunoscuţi de-ai mei îşi petrec concediul în Croaţia!
Am crezut că o fac din snobism, pentru că o dată ce ajungi să ai un anumit statut social eşti nevoit să te încadrezi în toate tiparele acestuia şi inevitabil începi să-ţi programezi şi vacanţele.
De ce să mergi în Croaţia? O ţară atât de aproape şi totuşi surprinzător de puţin cunoscută! Şi totuşi, toţi cunoscuţii mei s-au întors din Croaţia foarte plăcut impresionaţi şi relatările lor eclipsau cu totul litoralul nostru.
Vara trecută mi-am schimbat tabieturile şi am pornit spre Croaţia şi eu să descopăr mirajul acesteia, şi am avut ce vedea şi descoperi!
Croaţia are multe locuri deosebite,sunt mulţi turişti,italieni, englezi, germani şi trebuie să recunoaştem că ei nu merg oriunde numai de dragul de a merge! Este o ţară foarte civilizată, au autostrăzi cum noi doar visăm să avem. Am văzut Split, Cricvenica, Zadar. De la Split spre Krk am mers pe o autostradă săpată sub munte sau deal, nu mai ştiu nici eu, am trecut printr-un tunel foarte lung cu o singură bandă de sens.
Am admirat cel mai exotic peisaj oferit de şiragul de insule, sunt 1185 de insule, care alcătuiesc un adevărat arhipeleag, de fapt Croaţia este numită “ Ţara celor 1000 de insule”.
Croaţia este foarte frumoasă chiar dacă are plaje cu pietre( la Porec am cumpărat papuci speciali pentru pietre şi arici de mare) dar te obişnuieşti repede.Da, croaţii nu au nisipul nostru, dar ce folos că noi avem nisip pe litoralul nostru şi e plin de gunoi peste tot? Croaţii nu au nisip pentru că Marea Adriatică nu are valuri. Şi n-am văzut nici comercianţi ambulanţi şi nu auzi nici muzică la tot pasul!
Am văzut în Croaţia cred cea mai cristalină apă maritimă din lume.
Cel mai mult m-a fermecat Zagrebul pentru că aici nu este nicio discrepanţă între tradiţional şi modern. Este un oraş liniştit cu multe muzee, cu străzi înguste, cu clădiri vechi, cu oameni prietenoşi, foarte bine îmbrăcaţi, cu haine de lux, doamnele sunt foarte elegante, este un oraş prosper. Am profitat din plin şi de câteva ore de shopping prin magazine.
Prietenii mi-au spus că trebuie să vizitez neaparat Teatrul Naţional şi Catedrala Neogotică şi Orologiul Solar şi Muzeul Mimara şi... din păcate am apucat să le văd doar din exterior. Cu altă ocazie voi avea grijă să-mi gospodăresc timpul mai bine.
Sigur voi reveni în Croaţia cu atât mai mult cu cât am auzit de un carnaval care se organizează aici, carnavalul Rijeka, cu o tradiţie de peste o sută de ani.Carnavalul îmbină elemente de folclor slav şi elemente de mitologie. Odinioară a fost cel mai important carnaval din Europa, acum este un carnaval internaţional la care vin în fiecare an grupuri din multe ţări. Şi e şi mai aproape de noi decât Veneţia.
A fost o vacanţă frumoasă, Croaţia e superbă, merită să o vizitaţi.

Parcul Naţional Plitvice
Câteva zile la Dubrovnik

1 comentariu
Trebuie să fii logat ca să poţi comenta.
kanga 04.04.2009 10:48
Ai fost si in Dubrovnik?


Albume recomandate
Krk - Day 1
Imagini: 20
Zagreb
Imagini: 3
Bistro Marina
Imagini: 3
Zagreb
Imagini: 5