Impresii din Ghimeş

Adăugat de doctoru25
4788 vizualizări
0
Nota:
Votează:
Trebuie să fii logat pentru a vota


O călătorie din Moldova spre Ardeal prin trecătoarea GHIMEŞULUI poate încânta până şi pe turistul cu pretenţii de specialist în cele ce merită a fi vizitate sau admirate.
Intrând dinspre Moldova în această trecătoare din GHIMEŞ primul popas l-am făcut la mormântul lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului Liviu Rebreanu, tânărul sublocotenent român în armata austro-ungară, condamnat la moarte prin spânzurare în timpul Primului Război Mondial cu învinuirea de încercare de dezertare şi executat aici, pe valea GHIMEŞULUI la numai 18 ani. Pentru iubitorii de literatură aş mai adăuga că Emil Rebreanu este prototipul personajului Apostol Bologa din romanul „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu. Suntem la numai câţiva metri de localitatea PALANCA sau, cum i se mai spune GHIMEŞ PALANCA. Şi de aici, la alţi câţiva metri, ajungi în locul unde a fost hotarul de o mie de ani. Peisajul este încântător. Munţii foarte înalţi străjuiesc şi veghează valea îngustă unde de atâtea sute de ani oamenii locului trudesc pentru a trăi. Este zona care n-a putut fi colectivizată în vechiul regim din cauza sălbăticiei naturii, aici sunt numai coaste înalte şi abrupte, nicio palmă de loc pentru agricultură. Pădurile sunt bogăţia acestui meleag. Ghimeşul, Lunca de Sus, Lunca de Mijloc, sunt locuite în majoritate de ceangăi, urmaşii străbunilor lor aduşi în această zonă să fie străjeri la graniţă.
Pentru ca să putem cunoaşte zona mai bine am hotărât să poposim o noapte în VALEA GHIMEŞULUI şi ne-am oprit la pensiunea din BOROSPATAKA. Şi foarte bine am făcut pentru că aici am dat de un mic muzeu al satului. Sunt vreo 15 case care au fost aduse aici şi asamblate din nou de meşterii iscusiţi în cioplirea lemnului din zonă. Casele sunt amenajate cu mobilier şi toate cele necesare traiului originale, sunt lucruri foarte vechi, adunate de la săteni sau primite ca donaţii pentru muzeul locului. Ce mi-a plăcut enorm e că aceste case vechi sunt folosite şi astăzi pentru cazarea turiştilor. Vii aici obosit după un drum de sute de kilometri şi te poţi odihni într-un loc ca de basm. Încăperi micuţe de ţară, împodobite cu cusături populare, cuverturi ţesute în casă, perne înfoiate, ştergare, carpete de perete cusute de mână, cu desene simple dar cu texte care te fac să te gândeşti la bunătatea bunicuţelor, lămpi vechi cu petrol... Fiecare căsuţă e un mic muzeu de care musafirul se poate bucura în linişte. Una dintre case este însă special amenajată ca muzeu al gospodăriei ţărăneşti.
În locul acesta, la BOROSPATAKA, te afli la 900 de metri deasupra nivelului mării şi peisajul este încântător tocmai prin sălbăticia lui.

0 comentarii
Trebuie să fii logat ca să poţi comenta.

Albume recomandate
Pensiune Venu...
Imagini: 5
Sulina
Imagini: 10
PENSIUNEA MAG...
Imagini: 5
Un coltisor l...
Imagini: 24